Μπλε: Κύκλοι από Θρύψαλα


ΜΠΛΕ: Κύκλοι από Θρύψαλα

Το πρώτο βιβλίο της Στάλως Φωτιάδου , είναι το πρώτο μέρος τριλογίας. Μπλε, είναι ο γενικός τίτλος της τριλογίας και Κύκλοι από Θρύψαλα, ο υπότιτλος του πρώτου βιβλίου. Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο σε Ελλάδα και Κύπρο, από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.
Αθήνα 1972. Ο νεαρός Παύλος Μαράντης και η Όλγα Λαμπρινού, είναι άγνωστοι μεταξύ τους κι ας προέρχονται από τους ίδιους «χρυσούς» κύκλους. Ο Παύλος βρίσκεται στη μέση μιας συμμαχίας των πατεράδων τους, με στόχο να χωρίσουν την κοπέλα από τον Άρη, έναν Έλληνα ζωγράφο που ζει στο Παρίσι και ζωγραφίζει στους δρόμους. Ο Παύλος πρέπει να παρασύρει την Όλγα σε ένα ψεύτικο έρωτα και να την παντρευτεί, μέσα σε τρεις μήνες. Το σχέδιο πετυχαίνει αφού η Όλγα μπαίνει στον κύκλο του ψέματος και τον ερωτεύεται. Ο γάμος τους σφραγίζεται με ένα θάνατο, μια γέννηση και μια πορεία προς την αποκάλυψη μιας αλήθειας που πρέπει να ειπωθεί.

Αθήνα 1976. Ο Φίλιππος, είναι ο μικρός αδερφός του Παύλου. Η Λιλή, κόρη της Ζέτας- μιας γυναίκας που εξωθεί κοπέλες στην πορνεία κι είναι μπλεγμένη, σε εμπόριο βρεφών. Δύο κύκλοι τάξεων με εντελώς αντίθετες τροχιές γίνονται όσα είναι ο έρωτας κι ενώ οι δύο νέοι δεν έχουν ακόμα τελειώσει το σχολείο, περιμένουν παιδί. Όταν ο έξαλλος με τις εξελίξεις πατέρας του Φίλιππου τον αναγκάζει να επιλέξει κύκλο, εκείνος αφήνει τον δικό του κι ορμά σ’ εκείνον της Λιλής με τα μπλε μάτια. Ο επιπόλαιός της χαρακτήρας όμως παγιδεύει τον έρωτά τους σε έναν κύκλολαβύρινθο, με κινούμενη άμμο τον εγωισμό.
Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για το πώς ανοίγουν οι κύκλοι της ζωής μέσα από τις επιλογές των ανθρώπων και τα γραμμένα, της μοίρας. Ιστορίες πέρα και πίσω από τα στερεότυπα και τους μύθους. Για έρωτες μίσους πιο δυνατούς από την αγνή αγάπη και για γονείς που θυσιάζουν τα παιδιά τους και δεν θυσιάζονται για αυτά.

Κι όπως γράφει στο πίσω μέρος του βιβλίου,

…Κι άνοιξαν οι κύκλοι κι έγιναν τα σωστά και τα λάθη αλυσίδες συνδέοντας ζωές κι επιλογές, αλήθειες και ψέματα, αδιέξοδα και διεξόδους. Πόσο σωστά τους αγάπησε τελικά ο σκληρός πατέρας τους και πόσο σωστά αγάπησαν οι ίδιοι τα παιδιά τους; Επανάληψη ή μοίρα; Και ποια η διαφορά μεταξύ έρωτα κι αγάπης; Αν η αγάπη κινεί βουνά, το πάθος του έρωτα τι κάνει; Είναι η κόκκινη κλωστή που συνδέει τις ψυχές άλλη στην αγάπη κι άλλη στο μίσος; Κι αν στο μίσος δεν κοπεί, τι γίνεται; Από κλωστή, αλυσίδα; Τι ορίζει τις ζωές, οι επιλογές ή τα γραμμένα; Και τι γίνονται οι κύκλοι όταν συγκρουστούν με τα ανθρώπινα λάθη και πάθη; Θρύψαλα;
Now On Air:
-
CELEBRITY TWEETS