MOVEMBER CYPRUS 2017

MOVEMBER CYPRUS 2017

 

Η ανδρική υγεία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή…

 

Οι άντρες αντιμετωπίζουν μεγάλα θέματα υγείας ενώ πεθαίνουν  κατά μέσο όρο πέντε χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες. Τα κρούσματα καρκίνου του προστάτη θα διπλασιαστούν τα επόμενα 15 χρόνια ενώ ο καρκίνος  των όρχεων ήδη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50.

Οι πατεράδες μας, οι σύντροφοι μας, οι φίλοι μας αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα για τα οποία δεν μιλάει κανείς. Το αντίκτυπο στη ψυχική υγεία των αντρών έχει ως αποτέλεσμα μισό εκατομμύριο άντρες να οδηγούνται στην αυτοκτονία.

Ένας κάθε λεπτό… 

 

 

TI EINAI TO MOVEMBER

Η λέξη Movember προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων Μο-ustache/μουστάκι και  No-vember/Νοέμβριος. 

Η ιδέα ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2003 από μια παρέα νέων που ήθελαν να επαναφέρουν το παλιό στυλ των ανδρών με μουστάκι, μέχρι που αποφάσισαν να το κάνουν για καλό σκοπό! Έτσι με τον καιρό, η κίνηση επεκτάθηκε παγκόσμια, προσπαθώντας να «ξυπνήσει» το ανδρικό φύλο σε θέματα υγείας και να αλλάξει την απροθυμία τους όσον αφορά στην επίσκεψη στο γιατρό  Το Movember υποστηρίζει παγκόσμιας κλάσης προγράμματα για την υγεία του προστάτη. Τα προγράμματα αυτά, με την καθοδήγηση του Movember Foundation, επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού βοηθώντας τους άνδρες να ζήσουν με και πέρα από τον καρκίνο και να παραμείνουν ψυχικά υγιείς. Ως ανεξάρτητη παγκόσμια φιλανθρωπική κίνηση το Movember ευελπιστεί να αλλάξει το πρόσωπο του ανδρικού καρκίνου.

 

MOVEMBER CYPRUS

Από το 2013 με πρωτοβουλία του Round Table Κύπρου και ιδιαίτερα με τη συμβολή του Round Table 1 Λευκωσίας,  σε συνεργασία με το Movember International και με την υποστήριξη της μπύρας ΚΕΟ θεσμοθετήθηκε η φιλανθρωπική

εκστρατεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενεργοποίηση του κινήματος στην Κύπρο, τη συλλογή  χρημάτων και την στήριξη των φορέων που βοηθούν την καταπολέμηση του ανδρικού καρκίνου, όπως το Movember Foundation και το Europa Uomo Κύπρου.  Ο στόχος της εκστρατείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους,  η ενίσχυση ερευνών, η διάδοση και ανταλλαγή τεκμηριωμένων στοιχείων και πληροφοριών για τον καρκίνο του προστάτη,  η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, η προσπάθεια για λήψη μέτρων πρόσβασης  στη καλύτερη θεραπεία και η εξασφάλιση ποιοτικής φροντίδας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία.

 

TA ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ

Κάθε Νοέμβριο το κίνημα Movember είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση εκατομμυρίων μουστακιών ανά το παγκόσμιο.  Άνδρες σε όλο τον κόσμο μεγαλώνουν τα μουστάκια τους για να μαζέψουν χρήματα για την ενημέρωση, πρόληψη και  θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, των όρχεων αλλά και της ψυχικής υγείας των ασθενών. Το Movember προκαλεί  τους άνδρες να μεγαλώσουν μουστάκι για τις 30 μέρες του Νοεμβρίου. Ξεκινούν με ξυρισμένο πρόσωπο την 1η  Νοεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα γίνονται στην ουσία κινούμενη διαφήμιση για την εκστρατεία, μαζεύοντας χρήματα για τον σκοπό αυτό.

 

 

 

 

 

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

  • Στήριξε τις εκδηλώσεις του MOVEMBER Cyprus με εισφορά 2 Ευρώ.
  • Μπες στoν ειδικό λογαριασμό "RT1 NICOSIA KEO BEER" ή  “TEAM: Movember Cyprus”στην ιστοσελίδα http://ex.movember.com και κάνε την δική σου εισφορά.
  • Φτιάξε προσωπικό προφίλhttp://ex.movember.com εντάξου στην Ομάδα Movember Cyprus και κάλεσε τους φίλους σου να σε στηρίξουν οικονομικά.
  • Μεγάλωσε το μουστάκι σου για όλο τον Νοέμβριο και γίνε κινητή διαφήμιση για το MOVEMBER.
  • Αγόρασε τα συλλεκτικά αναμνηστικά του MOVEMBER Cyprus.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

• 1 στους 2 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του.

• 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

• Ο καρκίνος του προστάτη είναι η 2η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες.

• 1 στους 36 άνδρες θα πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη.

• Ο κίνδυνος διάγνωσης  καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία.

• Ο καρκίνος των όρχεων  είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους νέους άνδρες

   ηλικίας 15 - 35 χρονών.

• Περίπου 10,000 νέες περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων στους άνδρες

   διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στον κόσμο.

 

Τρίχες…!

• Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε  μουστάκι για  περισσότερο από 50χρόνια.

• Το 1967, οι Beatles έδιναν μεγάλα ψεύτικα μουστάκια για να προωθήσουν το άλμπουμ

   τους  Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

• Οι Aμερικανοί πεζοναύτες δεν μπορούν να έχουν μουστάκι μεγαλύτερο από μισή ίντσα.

• Το μακρύτερο μουστάκι στο κόσμο είναι 4,2 μέτρα και ανήκει στον Ινδό Ram Singh

   Chauhan ο οποίος το αλείβει συχνά με μουστάρδα και λάδι καρύδας.

• Οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από άντρες με μουστάκια. Fact!

• Στη τράπουλα μόνο ο Ρήγας Κούπα δεν έχει μουστάκι.

• Ένα μουστάκι ενός μήνα μπορεί να κρατήσει περίπου 30ml μπύρας  πριν αρχίσει να

   κυλάει στο πρόσωπο.

• Ο Salvador Dalí έκδωσε βιβλίο ειδικά αφιερωμένο στο μουστάκι του.

• Ένας άντρας αγγίζει το μουστάκι του περίπου 760 φορές την μέρα.

• Υπάρχουν περίπου  10,000 με 20,000 τρίχες στο πρόσωπο ενός άντρα.

• Η ανθρώπινη τρίχα μεγαλώνει περίπου 15,5 εκατοστά το χρόνο.

Ο Μύσταξ

Το μουστάκι εξελίχθηκε από μια άμορφη και άγρια γενειάδα στα προϊστορικά χρόνια, σε ένα γνήσιο τριχωτό έργο τέχνης σήμερα.  Αν και είναι άγνωστο το πότε πρωτοεμφανίστηκε, το αρχαιότερο τεκμήριο είναι ένα πορτραίτο Ιρανού αναβάτη, με  ξυρισμένο πρόσωπο και καλοσχηματισμένο μουστάκι το 300 π.Χ. Στην ιστορία, οι μυστακοφόροι άνδρες θεωρούνταν προσωπικότητες με σοφία, αρρενωπότητα, γοητευτικοί, έξυπνοι και επαγγελματίες. Δυστυχώς, μουστάκι έφεραν και οι πιο διάσημοι δικτάτορες. Παρόλα αυτά, το μουστάκι αντιστάθηκε στο χρόνο. Εκεί που αναμέναμε να παραμείνει στο σκονισμένο χρονοντούλαπο της ιστορίας, το Movember επαναφέρει τη μόδα του άνω χείλους θριαμβευτικά και προπαντός για καλό σκοπό.

 

 
Now On Air:
TLC - Waterfalls